Nieuws

Het laatste industrie nieuws

Alles over heftruckcertificaten- en opleidingen

Zoals iedereen weet, is het officieel niet verplicht om in het bezit te zijn van een certificaat om een heftruck te besturen.  Er wordt echter wel deskundigheid voor het rijden op een heftruck vereist. Ook is de werkgever verplicht om een veilige werkomgeving te garanderen. Om deze deskundigheid en veiligheid te kunnen bewijzen is het erg belangrijk om heftruckchauffeurs toch een heftruckcertificaat te laten halen. Dit geldt ook voor het besturen van een reachtruck, en eigenlijk voor het besturen van elk intern vervoermiddel.

De minimale leeftijd voor het rijden op een hef- of reachtruck is in principe 18 jaar. Als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, dan is het ook voor 16- en 17-jarigen toegestaan om op een heftruck te rijden. Dit is dan mits zij specifieke deskundigheid bezitten, bijvoorbeeld in de vorm van een hef- of reachtruckcertificaat, er adequaat deskundig toezicht wordt gehouden en dat dit toezicht zodanig is georganiseerd dat er specifieke gevaren kunnen worden voorkomen.

 

Verschillende certificaten voor hef- en reachtruckchauffeurs

Er zijn verschillende soorten opleidingen voor hef- en reachtruckchauffeurs, en dus ook verschillende heftruckcertificaten. Zo wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen basisopleidingen en opleidingen voor gevorderden. Zo kun je bij het CBR een veiligheidscertificaat en een vakbekwaamheidscertificaat behalen. Maar er zijn nog veel meer plekken waar je een heftruckcertificaat kunt halen.

 

De juiste heftruckopleiding kiezen

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt voor het kiezen van een heftruckopleiding. Het is belangrijk dat je de juiste opleiding kiest, zodat je verzekerd bent van kwaliteit en een geldig certificaat. Ga je op zoek naar een opleiding, controleer dan de volgende zaken:

  • Heeft het instituut een CEDEO-erkenning? Dit is namelijk erg belangrijk; het waarborgt de kwaliteit van de opleiding.
  • Heeft het instituut een ISO-certificering? Dit geeft namelijk aan dat het instituut voldoet aan de eisen van de wet- en regelgeving en aan de eisen van de organisatie zelf. Dit kun je vaak terugvinden op de website van het instituut en is te herkennen aan een kenmerk.
  • Ontvang je na het voltooien van de opleiding een geldig certificaat? Dit is nodig om te laten zien dat je bevoegd bent om op een dergelijk intern voertuig te rijden.
  • Werkt het instituut met gecertificeerde opleiders? Je wil natuurlijk leren van de beste.
  • Hoe lang duurt de cursus? Als de cursus maar een paar uur duurt, is het niet geloofwaardig dat je in zo’n korte tijd alles geleerd hebt. De meeste erkende cursussen duren zeker twee dagen, een dag voor de praktijk en een dag voor de theorie.
 Open PDF
Back to top