Soorten Heftrucks

Overzicht van de soorten Heftrucks

Heftruck soorten, daar zijn er meerdere van, namelijk:

Palletwagen of (pompwagen)
Stapelaar
Heftrucks
Reachtrucks
Orderpickers
Hoogbouwtrucks
Bekijk direct het aanbod Tweedehands of gebruikte heftrucks

Palletwagen (pompwagen)

Een palletwagen ( pompwagen/pompkar) wordt gebruikt voor het vervoeren van pallets. Een handpalletwagen wordt met de hand omhoog gekrikt (gepompt) en met menskracht verplaatst. Een elektrische pompwagen zonder plateau wordt voor of achter de wagen lopend bestuurd. Op een elektrisch aangedreven palletwagen (EPT = elektrische pallet truck) met plateau kan de persoon die de palletwagen bedient, meerijden. Voor het gebruik in de laadbak van een vrachtauto wordt vaak gekozen voor een handpalletwagen. Die is minder zwaar en compacter dan een elektrische uitvoering en heeft weinig manoeuvreerruimte nodig. Wanneer de transportafstanden wat groter zijn, heeft een palletwagen met een elektromotor de voorkeur. Voordeel van een elektrische palletwagen is dat het draag- en hefvermogen groter is dan dat van een met menskracht te bedienen pompkar. Palletwagens zijn er in verschillende uitvoeringen. Denk hierbij aan wieluitvoeringen (materiaalsoort en enkele of tandemlastwielen), hefcapaciteit en de afmetingen van het transportmiddel zelf. Ook kunnen palletwagens voorzien worden van extra functionaliteiten. Een weegsysteem dat ingebouwd is in de vorken van de palletwagen is bijvoorbeeld een erg handig hulmiddel bij het contoleren van het gewicht van zendingen en het voorkomen van overbelading van vrachtwagens. De schaarpalletwagen (schaarhoogheffer) neemt een bijzondere plaats in binnen het grote scala aan palletwagens. Dit transportmiddel heeft weliswaar een kleinere hefcapaciteit maar omdat de vork tot heuphoogte gebracht kan worden is dit een groot voordeel in werkplaatsen waar pallets of andere pakketten veel verwerkt worden en daarna weer verplaatst.

Stapelaar

Een stapelaar is een palletwagen waarmee pallets zowel horizontaal als verticaal verplaatst kunnen worden. Ook dit transportmiddel kent een handbediende, motorische of elektrische uitvoering. Stapelaars worden voornamelijk ingezet als handig transportmiddel wanneer het aantal pallets, het gewicht en de hefhoogte niet al te groot zijn. Een stapelaar is minder zwaar dan een heftruck en is erg geschikt om te werken in kleine ruimten. Wel moet er rekening gehouden worden met dat de steunarmen onder een stellingen moeten kunnen rijden. Afhankelijk van de te vervoeren lasten (enkel of dubbeldekspallets) wordt gekozen voor een smalspoor of breedspoor stapelaar. Evenals bij een standaard palletwagen zijn er stapelaars in meeloop- en meerijd uitvoeringen.

Heftrucks


In grote magazijnen met veel bedrijvigheid waar continue (zware) pallets worden verplaatst, is een vorkheftruck het aangewezen transportmiddel. Een heftruck verplaatst goederen eveneens horizontaal en verticaal maar is sneller dan een stapelaar en heeft bovendien een hogere hefhoogte en hefcapaciteit. Doordat de chauffeur op de truck zit, kan een heftruck intensief worden ingezet wat de productiviteit vergroot. Heftrucks zijn voorzien van een verbrandingsmotor of een elektrisch aangedreven motor.
De te verplaatsen goederen worden met de vork (lepels) of een ander lastopnamemiddel opgetild. Er zijn verschillende lastopnamemiddelen verkrijgbaar voor tapijt, papier en andere niet op pallets gestapelde goederen die kunnen worden bevestigd aan de (standaard) vork van de heftruck. De vork wordt hydraulisch langs de mast naar boven bewogen. Om het kantelen van een heftruck te voorkomen, heeft de truck een contragewicht. Dat maakt wel dat een heftruck meer ruimte nodig heeft om te manoeuvreren dan een stapelaar of palletwagen. Het hebben van drie of vier wielen heeft eveneens invloed op de manoeuvreerbaarheid – en de benodigde gangpadbreedte – van een heftruck.
Agtrucks is de specialist met het grootste aanbod in tweedehands en gebruikte heftrucks. Wij hebben een groot assortiment van nieuwe en gebruikte Vorkheftrucks. Ook hier verzorgen wij het transport voor u.
U kunt bij ons kiezen uit de merken:
Caterpillar Heftrucks | Daewoo Heftrucks | Fantuzzi Heftrucks | Hyster Heftrucks | Hyundai Heftrucks | Kalmar Heftrucks | Lancer Heftrucks | Linde Heftrucks | Manitou Heftrucks | Mitsubishi Heftrucks | Mora Heftrucks | Nissan Heftrucks | SMV Heftrucks | Still Heftrucks | SVE Heftrucks | TCM Heftrucks | Toyota Heftrucks | Yale Heftrucks | Yang Heftrucks

Reachtrucks

In magazijnen met smalle gangpaden, hoge stellingen en een grote productiviteit is een reachtruck het aangewezen transportmiddel. De reachtruck is snel, flexibel en heeft maar weinig manoeuvreerruimte nodig. Door het speciale ontwerp is een reachtruck ideaal voor magazijnen met een hoge opslagdichtheid en een hoge productiviteit.
De mast van deze wendbare trucks wordt via een railgeleiding in- en uitgeschoven (gereacht) en kan een hoogte bereiken tot 11 meter. Wanneer de mast ingeschoven is zit het zwaartepunt binnen de steunpoten. In uitgeschoven toestand zit de last voor de steunwielen en vormt de truck zelf het contragewicht. De chauffeur van een reachtruck zit dwars op de rijrichting wat maakt dat het zicht op de rijweg en werkomgeving maximaal is. Omdat reachtrucks zo goed als altijd indoor worden gebruikt, zijn ze voorzien van massieve banden, alhoewel er voor eventueel gebruik outdoor wel reachtrucks met luchtbanden verkrijgbaar zijn.

Orderpickers

Een orderpicker (orderverzameltruck) is een heftruck die verreweg het meest gebruikt wordt voor het verzamelen van orders. Orderpickers zijn grofweg te verdelen in low level, dus horizontale orderpickers en verticale orderpickers voor de hogere hefhoogten. Een laag heffende heftruck kan goed uit de voeten in smalle gangpaden, en kan meerdere orders tegelijkertijd verzamelen (op pallets of in rolcontainers). Een hoog heffende heftruck heeft meer ruimte nodig en is dus minder goed inzetbaar in magazijnen met smalle gangpaden, maar is voor het afleggen van langere afstanden. wel veel geschikter.

Hoogbouwtrucks

Een hoogbouwtruck wordt meestal een smalle gangen truck genoemd en dat is ook precies wat het is. Deze heftrucks zijn speciaal ontworpen voor het werken in magazijnen met een hoge benuttingsgraad en dus met veel hoge stellingen (tot ruim 13 meter hoog) en in verhouding smalle gangpaden (1,5 meter). Hoogbouwtrucks zijn te verdelen in man-down trucks en man-up trucks die ook wel combitrucks worden genoemd. Bij een man-up truck wordt de bestuurder mee omhoog gelift zodat er ook op grote hoogte goederen verzameld kunnen worden. Wanneer de werkzaamheden alleen bestaan uit het in- en uitslaan van goederen op grote hoogte volstaat een man-down truck waar de bestuurder dus beneden blijft.

Bekijk het aanbod Tweedehands Heftrucks door AGtrucks.nl:

 Open PDF
Back to top