Nieuws

Het laatste industrie nieuws

Het belang van periodiek onderhoud aan vorkheftrucks

Een vorkheftruck wordt door de wet beschouwd als ‘gevaarlijke machine’. Het is daarom ook erg belangrijk dat iedereen die met een dergelijke heftruck werkt, ook precies weet hoe hij of zij dit veilig kan doen. Het is echter niet alleen belangrijk dat heftruckchauffeurs weten waar zij mee bezig zijn; het is ook belangrijk dat de heftruck zelf in optimale conditie is. Naast een goede aanschaf, organisatie en een veilige werkwijze, speelt periodiek onderhoud hier een grote rol in. Maar hoe zet u een periodiek onderhoudsplan op en waar moet u op letten?

Een veilige heftruck aanschaffen

Allereerst is het natuurlijk van belang dat de heftruck die aangeschaft wordt, in eerste instantie al volledig veilig is en dus voldoet aan alle veiligheidseisen die gesteld worden. Alle heftrucks die nieuw in gebruik worden genomen, moeten geleverd worden onder het keur van de machinerichtlijn, waarin alle fundamentele veiligheidseisen zijn opgenomen. Let erop dat de nieuwe heftruck dus een CE-Keur heeft. Het is slim om te kiezen voor goede merken zoals Mitsubishi en Caterpillar, aan deze vorkheftrucks heeft u een stuk minder werk op het gebied van onderhoud

De juiste servicepartner voor onderhoud aan uw vorkheftrucks

Periodiek onderhoud van de vorkheftrucks, ook van Mitsubishi en Caterpillar, is een erg belangrijk aspect om deze veilig te houden. Natuurlijk kunt u het een en ander zelf doen, maar het is belangrijk om hiervoor ook een servicepartner in te schakelen die eventueel ook verplichte keuringen uit kan voeren. Periodiek onderhoud zorgt er niet alleen voor dat de vorkheftruck veilig is en blijft, maar ook dat de kans op eventuele plotselinge defecten en storingen beperkt is. Wat de frequentie is van het onderhoud van de vorkheftruck, hangt af van de inzetduur, de belasting en de werkomstandigheden. Wordt de vorkheftruck namelijk elke dag erg intensief gebruikt, dan wordt bijvoorbeeld aangeraden om om de 300 uur een onderhoudsbeurt te geven. Wordt deze maar enkele uren per dag gebruikt op bijvoorbeeld een verhard terrein, dan hoeft het periodiek onderhoud minder frequent te zijn.

Dagelijks onderhoud van vorkheftrucks

Tijdens het dagelijks gebruik van de heftruck is het belangrijk dat er ook aandacht gegeven wordt aan de kwaliteit van de machine en eventuele mogelijke defecten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de cabine schoon en op orde te houden en er niets in te laten rondslingeren. Om de machine veilig te houden kunnen de volgende onderhoudswerkzaamheden dagelijks worden verricht:

  • Het verwijderen van eventueel vuil en olie op voetpedalen en treden;
  • Controle op lekkages en beschadigingen;
  • Het controleren van de staat van de veiligheidsgordel;
  • Het controleren van de staat van de banden;
  • Het controleren van de werking van de remmen, de claxon, de verlichting, de besturing.

Daarnaast moet na het uitvoeren van de werkzaamheden ook het een en ander gecontroleerd worden om de heftruck in optimale staat te houden. Zo is het belangrijk dat er op een veilige plaats geparkeerd wordt met de vorken op de grond. Ook de parkeerrem moet vastgezet worden en de rijrichtingschakelaar in neutraal. Natuurlijk is het belangrijk dat schade of gebreken gerapporteerd en doorgegeven worden. Op deze manier kunt u zelf het onderhoud aan uw Mitsubishi en Caterpillar vorkheftrucks verzorgen, naast de periodieke keuringen en onderhoudsbeurten.

Back to top